Hopp til hovedinnhold

Vikastua

Den gang Vikastua ble bygd var gården stor og velstående. Gårdbrukeren Ingebrigt Olsen Viken og kona hans Guri Olsdatter, ville lage et hus, ei oppstuggu, som bare skulle brukes til fest, og som skulle vise hva Vika-folket var gode for.


Vikastua ble bare brukt til bryllup og begravelser, ikke engang til julegilder. Resten av tiden sto den ubrukt, bortsett fra at omgangsskolen holdt til her når læreren kom til grenda. I 1795 fikk Ingebrigt og Guri tak i den beste maleren i bygda, Knut Honne, til å dekorere huset. De hadde allerede sørget for at huset ble bygd av utsøkt grovt tømmer og med fine møbler. Nå malte Knut Honne ranker i hele taket, blomster, kongeportretter, ryttere og Samson og løven på skapene, og på dørene fikk Ingebrigt og Guri navnene sine sammen med blomsterrankene. Det hele ble så overdådig – og uvanlig – at folk omtalte huset som «målastogo».

I 1871 ble huset bygd om til to etasjer og tatt i bruk som bolighus. Det dekorerte taket ble flyttet opp på loftet. Da huset ble flyttet til Sverresborg ble det satt opp som feststue igjen, og møbler og dekorasjoner som fremdeles var godt bevart, kom tilbake på plass. I 1975 ble huset skadd av brann, men det er blitt nøyaktig restaurert etterpå.

Feststue bygd i 1780-årene. Sto på Viken, Oppdal, Sør-Trøndelag. Gjenreist på Sverresborg i 1921, restaurert etter brann i 1976.

  • 1/4
  • 2/4
  • 3/4
  • 4/4
Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 2