Hopp til hovedinnhold

Grunnskole

På Sverresborg er tilbudene tilpasset klassetrinn og studieretning.

Juleformidling på Sverresborg


Vårres jul?

Plastikkjuletrær med lys som blinker i regnbuens farger, overflod av mat og så mange gaver at man ikke orker å pakke opp alle på julekvelden. Er dette egentlig vårres jul?

Vi ser på forskjeller og likheter mellom jul på 1800-tallet og i dag. Hva har skjedd i mellomtiden? Hva er jul for dere?

Varighet: ca. 60 minutter

Fjøsnissen på Sverresborg

Bli med fjøsnissen på jakt etter julegrøten. Vi besøker Oppdalstunet hvor vi forteller om jul og juleforberedelser i gamle dager. Kanskje finner fjøsnissen på noe ugagn?

Varighet: ca. 50 minutter

Peppernøtter

Bli med inn i søstrene Wolds julepyntede kjøkken og bak peppernøtter og syng julesanger.

Varighet: ca. 50 minutter

Kong Sverre og birkebeinerne

Bli med inn i Kong Sverres rike og lær om Sverre, Birkebeinerne og Baglerne. Hvem var kong Sverre? Og hvorfor var han så smart som konge? Dere får prøve å skyte med pil og bue og vi øver oss på å bli gode birkebeinersoldater.

Fattig og rik

Bli med på besøk i huset til den fattige bondefamilien og opplev hvordan de levde for over 100 år siden på den norske landsbygda. Du inviteres også inn i den rike forretningsmannens leilighet i vår gamle by, for å se hvor forskjellige livene til de som levde samtidig den gangen kunne være.

E-post: sverresborg.formidling@mist.no
Tlf: 73 89 01 00 (man-fre kl. 09.00 og 15.00).

Andre pedagogiske opplegg på etterspørsel er: 

Historisk skoletime
I skolestua fra Selbu får dere oppleve hvordan en skoledag kunne utarte seg for ca. 150 år siden.
Dere møter en lærer som er klar for å bidra til elevenes dannelse gjennom oppdragelse og fagkunnskap
Etter skoletimen går læreren ut av rolle og reflekterer med elevene rundt opplevelsen.

Byvandring i museets gamle by

Bli med inn i byavdelingen på Sverresborg museum. Her møter du levende tidsbilder og spennende interiører fra Trondheims rike historie fra 1700-tallet og fram til i dag.

Fra skog til hus
Lafta trehus med torv på taket er noe vi kjent for i Norge og i Trøndelag. Dagens håndverkere har maskiner og redskap som tar mye av det tunge arbeidet, men hvordan bygde man seg hus før i tida? Formidlingsopplegget er dialogbasert og elevene lærer om det harde arbeidet som måtte til for å bygge hus. Elevene får et innblikk i prosessen ved å se på ulike redskap som ble brukt, ulike typer treverk og de får prøve å lafte sine egne (mini)hus. Husene må bestå svenneprøven og vi reflekterer sammen rundt en bærekraftig byggeprosess, hvordan vi kan ta vare på naturen og husene på museet.