Hopp til hovedinnhold

Grunnskoler

Vi har mange ulike formidlingsopplegg til barnehager, både med og uten formidler.

 De fleste kan nå bestilles online.

Noen opplegg følger sesong, du vil se når opplegget kan bookes i kalenderoversikten inne i booking.

Våre tilbud om å spise matpakka innendørs kan også bookes online. Det gjelder matpakkehytta som du finner på vårt uteområde, eller Kong Sverres rom inne i publikumsbygget.

Gå inn og les mer om de ulike formidlingsoppleggene, og book ditt opplegg, eller kontakt oss på sverresborg.formidling@mist.no

Kong Sverre og birkebeinerne

Bli med inn i Kong Sverres rike og lær om Sverre, Birkebeinerne og Baglerne. Hvem var kong Sverre? Hvorfor var han så smart i sin kongegjerning? 

Vi øver oss på å bli gode birkebeinersoldater gjennom å fekte med sverd og skyte med pil og bue.

Snipp, snapp Brennsnute

Bli med inn i Gammelbyen på folkemuseet.  

Hverdagsliv for ca. 130 år siden, i Danielsveita hos søstrene Wold. Elevene hilser pent, på med skaut/kokkehatt og forkle, og blir med i kjøkkentjenesten slik den foregikk da. Vi smaker på vassgraut og lærer mer om mat og matvaner før i tiden. Elevene lager «Brennsnute», en tradisjonell grønnsaksuppe. Mens suppen koker får elevene mulighet til å leke med gammeldagse leker på torget. Vi synger bordvers og spiser sammen før vi reiser tilbake til nåtid.

Eventyrstund 1. - 4. trinn

Elevene får bli med budeia/drengen hjem til den store gården på Oppdal. Det er ikke ofte hen får besøk, men hen har flere spennende eventyr hen vil fortelle som “Bukkene bruse”, “Askeladden som kappåt med trollet” og “Pannekaka”. Etter eventyrstunden går vi ut på tunet og leker et eventyr sammen.

Det samiske Trøndelag

Bli med på en spennende reise i samisk kultur og historie. Lær å lage autentisk samisk kunsthåndverk som elevene får til odel og eie. Få ett innblikk i den urettferdigheten samene ble utsatt for gjennom årelang fornorskingspolitikk og systematisk diskriminering. Opplev dette i skoletimen i den gamle skolestua på Sverresborg.

Historisk skoletime 5. - 7. trinn. 

Bli med på en skoletime anno 1906. I Værhusbakken skolestue får elevene en innføring i skikk og bruk, og skolehverdagen på denne tiden. Det blir en gjennomgang av ulike fag og læreren har et stort fokus på elevens dannelse gjennom oppdragelse og fagkunnskap. Etter skoletimen går læreren ut av rolle og reflekterer sammen med elevene rundt opplevelsen.

Fattig og rik

Bli med på en reise fra by til bygd, og fra fattig til rik! I byen skal dere få se herskapsleiligheten til forretningsmannen Adolf Øien. Deretter tar vi turen opp til bygda, hvor dere skal få besøke en rikmannsgård og deretter en enkel bondestue. Underveis skal vi snakke om hvordan livet var for rikfolk og fattigfolk på 1800-tallet. Hvordan var levevilkårene deres? Fantes det hjelp å få for de som trengte det? Og var det forskjell på å være fattig og rik i byen og på bygda? Vi begynner omvisningen med å ta en tur inn i 1800-tallets Trondheim.

Museum24:Portal - 2024.05.28
Grunnstilsett-versjon: 1