Hopp til hovedinnhold

Snipp, snapp Brennsnute
1. - 4. trinn

Alder/trinn: 1.-4. trinn

Antall: 25

Varighet: ca. 2 timer inkl. bespisning

Tidspunkt: Kl. 10.00

Pris: kr. 50,- pr elev i tillegg til en grunnpris på kr. 600,-


Innhold:

Vi tar med elevene inn i Gammelbyen på museet, og formidler hvordan hverdagslivet kunne fortone seg for ca. 130 år siden.

I byen går vi inn i Danielsveita og banker på hos søstrene Wold. Her må elevene hilse pent før de slippes inn i søstrenes kjøkken.

De må ikle seg skaut/kokkehatt og forkle, før de får gå inn i kjøkkenet. Så smakes det på vassgraut imens det formidles om mat og matvaner slik det var på den tiden.

Elevene får være med og lage «Brennsnute», som er en tradisjonell grønnsaksuppe. Mye skal skrelles og kuttes og has i suppa.

Når suppen står til kok går elevene ut på torget i Gammelbyen og kan prøve leker fra gamle dager.

Vi synger selvfølgelig bordvers og spiser sammen før vi reiser tilbake til nåtid.

Læringsmål:

Elevene skal i historiske omgivelser være med å lage mat og samtale om mattradisjoner før og nå. Elevene skal få kjennskap til hvilke ulike råvarer og hvorfor disse var, og er, viktige.

Fagområder:

Samfunnsfag (kompetansemål etter 4. trinn)

  • utforske kulturminne og korleis menneska levde i den tida kulturminna er frå, og samanlikne med korleis vi lever i dag

Mat og helse (kompetansemål etter 4. trinn)

  • lage enkle måltid og bidra til å skape ei triveleg ramme rundt måltid saman med andre
  • samtale om måltidsskikkar frå norsk og samisk kultur og frå andre kulturar, og om verdien av å ete saman med andre
Museum24:Portal - 2024.05.06
Grunnstilsett-versjon: 1