Hopp til hovedinnhold

Hagegruppa 2015

Venneforeningen gjør en stor jobb i å ta vare på alt som spirer og gror på museumsområdet. Her er hagegruppas årsrapport for 2015.

Nok en hektisk vår og sommer er over. Også i det forløpne år har vi fått nye aktive slik at vi ved årsskiftet teller 24 glade hage-entusiaster.

Prosjektgruppa har også i år vært Elin Kirksæther, Gina Amundsen, Gunnar Tørud, Marit Herrem og Svein Ove Hojem fra museet. En av våre store oppgaver i løpet av før- og etterjulsvinteren var å vanne og stelle alle geraniumene vi hadde tatt inn høsten 2014. Vi hadde fått montert vekstlys i «vekstrommet» og plantene vokste seg store og kraftige. Vi sådde også blomkarse og ringblomst. Men sommeren kom ikke og våre flotte planter ble tatt ganske så kraftig av vind og vær, så vi måtte gå til innkjøp av geranier slik at vi hadde skikkelige blomster. Drivstua gartneri leverte flotte planter som med vanning og godt stell varte hele sesongen. Vi ble etter denne erfaringen enige om at vi for ettertiden kjøper sommerblomster. Blomkarse og ringblomst vil vi imidlertid fortsette å så.

Vi fikk også forespørsel om vi ville ta fatt på to nye prosjekter – hage ved Nattmannshuset og Parsellhage ved stua fra Dybvadshammer. En gruppe av hagegjengen med Astrid Stensaas i spissen stilte opp og de laget en flott hage med masse grønnsaker. Ved Nattmannshuset ble grønnkålplanter fra Frosta sammen med andre kålplanter satt i jorda og lin ble sådd. Må vel si at dette eksperimentet ikke var helt vellykket, men vi har lært og skal ta fatt igjen til våren.

14. april innkalte vi til fellesmøte og orienterte om hvordan vi hadde tenkt sommerens arbeid med urtehagen, blomsterbedene for øvrig, sommerblomstene og aktiviteter i løpet av sommeren. Som tidligere delte vi inn sommerukene så de som hadde meldt seg, fikk noen uker hver. Vi kunne gjerne ha vært flere.

27. mai dro 7 damer til Viken Gartneri, Frosta for å handle/bestille urter og til Tautra for gamle medisinplanter. Fra Viken Gartneri fikk vi også i år 50 ekstra urter for salg.

28. juni dro en gruppe på besøk til Stephen Barstows hage i Malvik. I hagen hans vokser det mer enn 2.000 spiselige vekster. Det ble en meget interessent omvisning der. Vi kjøpte boken «Around the world in 80 plants».

Helga 20-21. og 23. juni inviterte vi til planteprat og salg av urter og planter på Nytorget, samt omvisning i vår flotte Apotekhage. På søndag var Slind planteskole fra Selbu på plass med sine klimatilpassede vekster, hardføre planter dyrket fram for å tåle våre utfordrende værforhold.

Apotekhagen i år ble en flott skue. Vårblomstringen av pinseliljer og andre tidlige vekster i skråningen mellom hagen og stien langs Dyrborgskogen var et flott syn. Etter hvert kom også buskvekstene/rosene og syrinene vi plantet i fjor, samt blomkarsen i full blomst. Så arbeidet nå vil være å vedlikeholde hagen og holde den fri for ugress.

Under dugnaden på våren fikk vi god hjelp av Landskapspleiegruppa og Svein Oves team med skyfling og påfylling av jord til bedene m.m. De laget også en liten sti fra Svein Oves plass og ned til veien der vi fikk satt opp opplysningsskilt for Apotekhagen med tegning av Jorid Rathe. Hun laget også en plakat til oss som vi hengte opp i Løveapoteket ved inngangen til officinet med pil ut til Apotekhagen.

De fleste urtene hadde klart seg forbausende bra i løpet av vinteren, men noe supplering måtte til. Vi plantet som vanlig blomkarse oppå muren. En villvinplante ble kjøpt inn og plantet inntil en klatrestokk ved bua. Som vanlig hadde vi satt opp en arbeidsliste som gjorde det mulig å holde hagen i meget presentabel stand gjennom hele sesongen.

Vi hadde lenge tenkt på å holde en markering for den flotte Apotekhagen. I august fikk vi det til under øsende regnvær. Vi hadde invitert alle, store og små, som hadde hjulpet oss siden 2012 da den første spede ideen tok form. Vi hadde laget et lite festbord med bl.a. ingredienser fra Apotekhagen og serverte rabarbrasaft til. Serveringen slo virkelig an blant de besøkende. Ca. 30 personer kom for å se hva vi hadde fått til. Et partytelt vi hadde fått lånt, ga oss ly for regnet.

Under høstdugnaden ble det også i år satt ned en masse løk, og vi flyttet rundt på noen planter.

Ved sesongens slutt hadde vi som vanlig en høstdugnad hvor krukker ble rengjort før de ble satt til lagring. Vi plantet mange scilla-løk, krokus m.m. i høst, så vi ser fram til å nytte våren og fruktene av vår plantejobb. Bedene ved hans Nissengården ble rusket skikkelig opp, og vi satte masse løk der også. Bedet ved Kjelden har fått et løft. Ved Aspåsgården ble det også luket og stelt fint.

På førjulsvinteren ble det laget en «foringsplass» for småfuglene ved lavoen i nærheten av Oppdalstunet.

Prosjektet Dammen går videre. Hagegruppa har ikke hatt så mye med dette prosjektet å gjøre. En del timer med grunning og maling av benker og bord har det da blitt.

Til slutt takk til Svein Ove og hans team for godt samarbeid, til Landskapspleiegruppa som velvillig har stilt opp for oss og til omviserne som vannet ved behov.

I løpet av året har vi brukt 1299 timer.


Trondheim, 23.01.2015

Elin Kirksæther, Marit Herrem, Gunnar Tørud, Gina Amundsen

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1