Hopp til hovedinnhold

Hagegruppa - Gjøren og laden 2019

  • 1/1

       Ferieskolebarna avkjøler seg i dammen. Foto: Brit Aali

I det forløpne år hadde vi nok en flott blomstring av de tidlige vekstene i Apotekhagen og Parken. Etter hvert kommer andre buskvekster til ikke minst syrin. Det er godt å se at flere og flere turister utenlandske som norske nyter stillheten og roen på Svein Oves plass eller på benkene i ved fonten, og vi slår gjerne av en prat.

Prosjektgruppa har også 2019 vært Gunnar Tørud. Elin Kirksæther, Marit Herrem, Gina Amundsen og Svein Ove Hojem. Allerede i mars startet vi opp med planlegging av årets oppgaver. Men vi ønsker oss flere medarbeidere som kan være villige til å ta et tak sammen med oss. Vi er 23 personer som alle deltatt med etter anledning med liv og lyst. Av disse har seks medlemmer hatt ansvar for parsellene.

Vi fikk dessverre ikke på plass et par skilt som viste vei til Apotekhagen. Museet ønsker å lage skilt med ens logo for å få en ens markering på skiltingen. Vi håper det kommer på plass til sesongåpning 2020.

Vi må også nevne vår flotte brosjyre som vi laget i samarbeid med museets fotograf Dino Makridis og grafisk utforming Rudolf Børø.

I 2018 fikk vi på plass en tønne ved Nattmannshuset, men i løpet av vinteren og våren 2019 var den «sprukken i begge ender» og ubrukelig. Vi håper virkelig vi får noe lignende om ikke annet enn en gammel stamp som vi kan ha vann i. Vi har som vanlig poteter, grønnkål og lin i Nattmannshagen så disse vekstene er det ikke så farlig med, men det er verre med stokkrosene.

Etter hvert som det ble varmere i været, begynte det å krible i fingrene etter å ta fatt igjen. Allerede 1. april tok vi fatt og plantet i de store urnene på torget og utenfor publikumsbygget. Narcissus ble byttet ut til stemor før 17. mai, og løken tok vi vare på og satte de ut i skråningen under høstdugnaden Nå var det på tide å planlegge sommerens aktiviteter. Forberedelser for innkjøp av sommerblomster på Drivstua Gartneri og tur til Frosta ble planlagt, og vi sådde frø inne.

Vi hadde også planlagt en tur til Tautra, men regnet øste ned så den turen avlyst. 

4.-5. juni ble det innkalt til vårdugnad. Som ellers om årene ble de påmeldte medlemmer i Hagegruppa delt inn i grupper: bed-, krukke- og apotekgruppe. I år som i fjor satte vi ut krukkene samt tilhørende blomster, så de ansvarlige for krukkebeplantning bare kunne ta med seg jord ble og gjødsel. Urtene fra Viken ble og satt ut på forhånd, likeledes blomkarseplantene, ringblomstene samt tagetesene.

  • 1/1

      Tove Malde og Gunnar Tørud i arbeid

Vi fikk jammen tid til overs også, så etter lunsj dag 2 tok Gunnar Tørud med seg et par tre stykker til Parken og Dammen. Det ble servert deilig lunsj i Borgstua begge dagene. 

Dette året bestemte vi oss for å plante lavendel foran Bleken mosaikken. Disse plantene tåler det trønderske uværet godt og dessuten elsker insekter som bier og humler disse plantene.

  • 1/1

En glad gjeng fra Parsellgruppa: Else Aglen, Tove Wendel, Astrid Stensaas, Jorund V Lie, Kari Striger, Ingeborg Ekseth, Ingebrigt Stensaas​

PARSELLENE
Parsellgruppa har ansvar for muséets 2 egne parsellhager, én parsell på ca. 50m2 som ligger nord for Sagvollen nær veien opp til Oppdalstunet. Den andre er på ca. 100m2, og utgjør omtrent halvparten av det store parsellområdet øst for Nesset. Resten av denne store parsellen er utleid til private.

Parsellen vis á vis Nattmannshuset leies ut til andre brukere og ligger ikke inn under hagegruppas arbeidsområde.

Planlegging av parsellhagens virksomhet i 2019 startet allerede høsten 2018 da vi fra egen avling på Sverresborg sorterte ut ca. 400 poteter som ble lagret kjølig frem til våren 2019. De ble da plassert i gartnerrommet til lys-groing. I mai gikk vi ut med tilbud til alle barn om å sette egne poteter. Litt i underkant av 100 barn benyttet seg av tilbudet. Hver potet ble merket med eierens navn slik at barna kunne følge med utviklingen av sin egen potet hele sommeren igjennom. De fikk alle med seg en liten gråpapirpose med påskrift om opptaksdato. Søndag 15. september var det potetopptaking i et ufyselig vær! Omtrent halvparten av barna trosset været og møtte opp den dagen – med papirposen sin – klar for å fylle den med selvdyrkede poteter. Spenningen og gleden over å kunne høste sin egen potetavling var stor. Det ble nok servert selvdyrkede poteter i mange hjem den dagen. Det smakte sikkert ekstra godt.

I resten av museets store parsell ble det satset på nesten de samme vekstene som tidligere år, dvs. tradisjonelle grønnsaksvekster og sommerblomster som er blitt dyrket i Trøndelag opp gjennom tidene. Både rips-, stikkels- og solbærbuskene ga gode avlinger. Frøplantene ble hovedsakelig sådd på friland, og det gikk stort sett greit. Vi ser at gresskar burde vi ha sådd innendørs først. De spirte ikke i det hele tatt og ble derfor erstattet av cherry tomater, som ble tallrike, men ikke modne. Av blomsterplantene i år var det spesielt valmuene, rød og blå lin, samt hagepoppelrosene som høstet mye oppmerksomhet. Alt i alt ble det fine og frodige hager som museet kan være bekjent av. Det mest fotograferte objektet i hagen ble imidlertid det herlige «fugleskremslet» som de unge på muséet hadde plassert der.

Parsellgruppa fikk mange positive og hyggelige spørsmål, tilbakemeldinger og - ikke minst-gode råd fra både besøkende og ansatte. Det opplevdes som en trivelig og meningsfylt anerkjennelse av den store og tidkrevende innsatsen gruppa har lagt ned i parsellene.

GARTNERROMMET
De siste nødvendige investeringene i gartnerrommet er gjort i 2019. Det er nå montert riktig type vekstlys med led-pærer. Plantekasser utstyrt med vanningsmatter for selvvanning er på plass. Da er det opp til oss brukerne å bestemme hvilke planter vi vil satse på via egen dyrkingsinnsats. 

I tillegg har vi anskaffet en fryseboks som hittil primært har vært brukt til å oppbevare sveler vi bakte et lite lager av i god tid før julebasaren.

  • 1/1

       Lin henger til tørk i Gartnerrommet.

  • 1/1

      Muntre damer i Apotekhagen - høstdugnad og noen karer kjører grus i bakgrunnen.

Så var plutselig høsten her og oktober. Den 1. oktober var det tid for høstdugnad. Også dette ble en velorganisert dag. Apotekhagen fikk nok en omgang med grus som LPG sørget for. Bedene ble ryddet, og krukkene kjørt til bakgården i Schjølberggården. Plantene som kunne overleve vinteren, ble satt i jorda. Lin ble skåret og hengt opp til tørk i Gartnerrommet. Dette blir fine buketter til utlodning under julemarkedet. 

Det ble også servert en god lunsj på Borgstua hvor også Svein Oves gode hjelpere var med. Geir Husby takket Hagegruppa for den flotte innsatsen den utfører år etter år.

Apotekhagen begynner nå etter hvert å ta form! Venneforeningens frivillige og andre medlemmer er godt fornøyd med utført arbeid. I år som i fjor er vi ubeskjedne nok til å si: VI HAR MED APOTEKHAGEN SKAPT ET UNIKT TILSKUDD TIL MUSEET!

Vi må heller ikke glemme det store arbeidet vi har lagt ned i Parken med dammen. Ekstra hyggelig er det at barna fra ferieskolen tar seg en avkjølende dukkert i Dammen. Det er stort sett Gunnar Tørud og Landskapspleiegruppa (LPG) som har stått for det. Medlemmer i Hagegruppa har trått til ved ugressluking

Til slutt takk til Svein Ove Hojem og hans team for godt samarbeid. Til Landskapspleiegruppa som velvillig har stått på for oss og til omviserne som har vannet ved behov. 

Og sist men ikke stor takk til alle medlemmene i Hagegruppa – uten dere hadde ikke dette vært mulig. Takk for innsatsen.

I løpet av året har vi brukt 1342 timer.


Trondheim, 23.01.2020
Elin Kirksæther     Marit Herrem     Gunnar Tørud     Gina Amundsen

  • 1/1

      Trivelig besøk i Apotekhagen. 

Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 2