Hopp til hovedinnhold

Hagegruppa - Gjøren og laden 2020

Fin blomstring i Hans Nissen gården

  • 1/1

I året som gikk, hadde vi nok en flott blomstring av de tidlige vekstene i Apotekhagen og Parken. Etter hvert kommer andre buskvekster til ikke minst syrin. Det er godt å se at flere og flere turister utenlandske som norske nyter stillheten og roen på Svein Oves plass eller på benkene ved fonten, og vi slår gjerne av en prat og svarer på spørsmål.

Prosjektgruppa har også 2020 vært Gunnar Tørud. Elin Kirksæther, Marit Herrem, Gina Amundsen og Svein Ove Hojem. Vi kom noe sent i gang med planlegging av årets oppgaver, noe som skyldes an noe hustrig og kald vår.

Men vi trenger flere frivillige medarbeidere som kan være villige til å ta et tak sammen med oss. Vi er 23 personer som alle har deltatt etter anledning med liv og lyst. Av disse har sju medlemmer hatt ansvar for parsellene.

I løpet av 2020 fikk heller ikke på plass et par skilt som viser vei til Apotekhagen. Museet ønsker å lage skilt med ens logo for å få en lik markering på skiltingen. Vi håper det kommer på plass til sesongåpning 2021.
Vi må også nevne vår flotte brosjyre som vi laget i samarbeid med museets fotograf Dino Makridis og grafisk utforming Rudolf Børø.
Vi håper vi får en gammel stamp som vi kan ha vann i ved Nattmannshuset. Vi hadde som vanlig poteter, grønnkål og lin i Nattmannshagen så disse vekstene er det ikke så farlig med, men det er verre med stokkrosene som er noe avhengig av vann.
Etter hvert som det ble varmere i været, begynte det å krible i fingrene etter å ta fatt igjen. I slutten av april startet utplantingen av stemor i de store urnene på torget og utenfor publikumsbygget.
Nå var det på tide å planlegge sommerens aktiviteter. Forberedelser for innkjøp av sommerblomster på Drivstua Gartneri og tur til Frosta ble planlagt, og vi sådde frø inne. Sommersesongen er kort, og vi kjøper sommerblomster fra Drivstua Gartneri så vi er sikre på å få fullt blomsterflor fra dag en. Men i år er tanken å prøve noe nytt – vi har tatt vare på de gamle geraniumene, så får vi se hvordan det går.
 3. - 4. juni ble det innkalt til vårdugnad. Men denne våren skulle bli noe annerledes – vi hadde smittevernreglene å forholde oss til. Vi delte som hadde seg de påmeldte medlemmer i Hagegruppa i grupper: bed-, krukke- og apotekgruppe og passet på å holde god avstand. I år satte Landskapspleiegruppa ut krukkene, så de ansvarlige for krukkebeplantning bare kunne ta med seg jord, gjødsel og planter. Urtene fra Viken ble og satt ut på forhånd, likeledes blomkarseplantene, ringblomstene samt tagetesene.

3. – 4. juni var det dugnad. Det regnet ikke, men plasket ned den første dagen vi hadde dugnad, så det var deilig å innta lunsj på Tavern. Tavern spanderte lunsj på oss, varm betasuppe og drikke til, samt kaffe etterpå. Vi betalte for drikken og kaffen. Vi tok en kjapp bestemmelse da det fortsatt regnet og avsluttet etter lunsj. Vi var så å si ferdige – alt var godt tilrettelagt og damene/herrene arbeidet raskt.
Vi satte riktig stor pris på den gesten Tavern viste oss ved å spandere lunsj.
Dag to av dugnaden ble en strålende dag med sol, så da spiste vi lunsj ute i det fri, svele og vafler medbragt kaffe/te.

I år som i fjor bestemte vi oss for lavendel foran Bleken mosaikken. Disse plantene tåler det trønderske uværet godt, og dessuten elsker insekter som bier og humler disse plantene.

Et yrende liv under potetopptakingen

  • 1/1

Parsellene

Aktiviteten i parsellene har vært stor i 2020. Forberedelser til fjorårets sesong begynte tidlig med planlegging, inne-såing av planter som krevde forhåndskultur og bearbeiding av jorda. Vi fikk sådd og plantet de vekstene vi tradisjonelt har satset på. Det var grønnsaker som rødbeter, polkabeter, reddiker, gulrøtter, løk, purreløk, gressløk, dill, persille, grønnkål, erter og gresskar. Vekstene trivdes godt og ga bra avling. Forøvrig blomstret det rikelig og vakkert av valmuer, kornblomster, solsikker, rød lin, blomkarse, ringblomster, hagepoppelroser, oxalis og prestekrage. Vi har sikret oss nok frø av de fleste sommerblomstene til bruk sommeren 2021.

Buskene med rips, solbær og stikkelsbær ga ekstra store avlinger i år. Det ble høstet mye av store, fine og deilige bær.

I den parsellen hvor vi tidligere har hatt poteter, sådde vi blå lin, primært for å ivareta vekselbruk for potetene, dernest for å dyrke materiale til å lage kranser og buketter for oss selv og for salg på julemarkedet. Det ble svært vellykket og skaffet gode inntekter til venneforeningen.

Fine linkranser ble laget.

  • 1/1

Vårens høydepunkt for oss - og en fast post på programmet – potetsetting for barna, ble avviklet den 13. juni. Da var det mange små, ivrige potetbønder å se i aktivitet på Sverresborg! 26. september kom dagen for potetopptaking. På grunn av pandemien og smittefaren overlot vi til foreldrene å bistå barna med å ta opp potetene. Kjempegod løsning! Og avlingene i år var store! Når vi så hvordan familiene koste seg sammen i arbeidet - og den felles gleden og spenningen hele familien hadde med å ta opp potetene, bør kanskje vi parselldamene holde oss i bakgrunnen senere år også. Kanskje foreldre-barn-samarbeid skal være i fokus også ved potetsettingen? Det var herlig å observere all gleden som potetopptakingen utløste for hele familien.

Nytt av året i parsellen var starten på det som skal bli en blomster- og frukthage. Vi rakk å legge 40m2 ferdigplen og plante et epletre før høsten kom. Til våren skal vi bygge videre på planene vi har for den lille pryd- og frukthagen. Flere frukttrær skal plantes, busker og stauder likeså. Det skal nok bli vakkert!

I 2020 valgte vi å droppe arbeidsfordelingsliste. Det fungerte utmerket. Vi hadde mange felles arbeidsøkter der, og de som hadde anledning, møtte opp. Det ble aldri mangel på arbeidshender. Av og til dro noen av oss alene dit for å jobbe når vi hadde lyst til det. I perioder med vanningsbehov, var det spesielt behov for at noen ordnet med det etter solnedgang.

De 2 store kompostbingene våre fylles fort opp etter flittig luking. Den ferdige komposten har tilført bedene våre god og næringsrik matjord til forbedring av jordsmonnet.

Riktig nok har arbeidet til tider gitt oss 7 parselldamer dårlig rygg. Det tåler vi. Alle de gode opplevelsene overskygger «vondtene». Det er de gode opplevelsene og de hyggelige stundene vi husker, og som gjør at vi ser frem til starten på en ny sesong.

«Høyt henger de og sure er de», sa reven

  • 1/1
  • 1/1

Parsellen vis á vis Nattmannshuset er det Astrid Skogmo og Sigrun Stormo Kvam som har ansvaret for, begge medlemmer av Hagegruppa.

Så var plutselig høsten her og oktober. Den 1. oktober var det tid for høstdugnad. Også dette ble en velorganisert dag. Bedene ble ryddet, og krukkene kjørt til bakgården i Schjølberggården. Lin ble skåret. Dette blir til fine kranser for salg under julemarkedet.
I år prøvde vi ut noe nytt, dvs. vi har prøvd det ut tidligere med vekslende hell. Vi prøvde på en gang på Nesset med vekslende hell og før barnehagen satte sitt preg på gården. Som nevnt tidligere er det en kort sommersesong, og vi ønsker å ha blomsterflor med en gang. Det ble snekret hyller til et av skapene i Gartnerrommet, hvor geraniumene ble satt til overvintring. Vi gjør atter et forsøk.
Det ble også servert en god lunsj på Borgstua hvor også Svein Oves gode hjelpere var med. Geir Husby takket Hagegruppa for den flotte innsatsen den utfører år etter år.
Apotekhagen begynner nå etter hvert å ta form! Venneforeningens frivillige og andre medlemmer er godt fornøyd med vel utført arbeid. I år som i fjor er vi ubeskjedne nok til å si:
VI HAR MED APOTEKHAGEN SKAPT ET UNIKT TILSKUDD TIL MUSEET! IKKE LIVSNØDVENIG, MEN LIVSOPPHOLDENDE FOR OSS SOM HOLDER PÅ MED DETTE!

Vi må heller ikke glemme det store arbeidet vi har lagt ned i Parken og Dammen. Nå står Parken og Dammen frem som et rekreasjonsområde både for barn og voksne. Som nevnt i forrige Gjøren og Laden avkjøler ferieskolebarna seg i Dammen, og jeg håper museet tar opp tråden og videreutvikler det arbeidet som Gunnar Tørud har begynt på. Det er stort sett Gunnar Tørud og Landskapspleiegruppa (LPG) som har stått for dette, og vi heller må ikke glemme Svein Ove og hans team. Medlemmer i Hagegruppa har trått til ved ugressluking
Til slutt stor takk til Svein Ove Hojem og hans team for godt samarbeid, til Landskapspleiegruppa som velvillig har stått på for oss, og til omviserne som har vannet ved behov.
Og sist men ikke minst stor takk til alle medlemmene i Hagegruppa – uten dere hadde ikke dette vært mulig. Takk for innsatsen!
I løpet av året har vi brukt 1285 timer.
Trondheim, 22.01.2020

Elin Kirksæther, Marit Herrem, Gunnar Tørud, Gina Amundsen

Parken med springvann, andehus, brygge, bro og sandstrand.

  • 1/1

Noen av de flotte kransen av lin

  • 1/1
Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 2