Hopp til hovedinnhold

Hagegruppa - Gjøren og laden 2018

  • 1/1

    Gjerdesolhatt eller Kyss meg over gjerde

Også i år fikk vi en eventyrlig blomstring av pinseliljer i forskjellig form og farge, skilla og andre tidlige vekster i skråningen ved Apotekhagen og Parken. Etter hvert kom andre buskvekster/roser ikke minst og syrin. Det viste seg etter hvert at noen busker og roser ikke kom igjen, så de fikk vi erstattet. I år som tidligere år merket vi at stadig flere turister slapper av og nyter roen og stillheten på Svein Oves plass eller tar i bruk benkene ved fontenen.

Prosjektgruppa har også i 2018 vært Gunnar Tørud, Elin Kirksæther, Marit Herrem, Gina Amundsen og Svein Ove Hojem. Vi grep fatt på planlegging av årets oppgaver i mars og så gikk det slag i slag. Hagegruppa 2018 har hatt 24 medlemmer, dvs. et medlem mere enn i fjor, og alle har etter anledning deltatt med liv og lyst. Av disse har seks medlemmer hatt ansvar for parsellene.

I 2017 ble vår brosjyre «Velkommen til Apotekhagen» lansert. Vi har i løpet av sommeren fått mange gode tilbakemeldinger på den. Dessverre fikk vi ikke på plass et par skilt som viste vei til Apotekhagen. Dette regner vi med å få på plass ved sesongåpning 2019.

På etterjulsvinteren 2018 ble «Gartnerrommet» skikkelig renovert av frivillige. Tak og vegger ble vasket, pusset og malt med 3 strøk lys maling. Det ble lagt nytt gulv og snekret reoler hvor det skal monteres vekstlys i flere «etasjer» for såing og dyrking av frøvekster og for vinterlagring av planter og driving av avleggere. Det er også plass til lagring av utstyr. Oppvaskbenk med varmt og kaldt vann er montert, slik at bl.a. blomsterpotter kan vaskes og gjenbrukes. Kjøkkenbenk og -bord gir god plass til «gartnerarbeid» hele året.

Rommet benyttes i tillegg til pauserom for de frivillige. Kaffetrakter og vannkoker, kaffe teposer og kjeks er tilgjengelig brukerne. Et stort skap til Venneforeningens utstyr og alle forbruksvarer har fått plass på rommet, og er dermed tilgjengelig for medlemmene til enhver tid - og ikke bare når publikumsbygget er åpent.

Venneforeningen har øremerket kr. 20.000,- til oppussingen. Ca. 12 000 er brukt hittil.

Av investeringer gjenstår å kjøpe og montere riktig type vekstlys for frøplanter. Plantekasser, vanningsmatter og annet utstyr for slik dyrking skal kjøpes våren 2019. Da kan vi skaffe oss mange flere planter selv via egen dyrkingsinnsats.

I løpet av 2018 fikk vi også på plass en tønne ved Nattmannshuset og 1 tønne i bakgården på Hans Nissen. Dette gjorde vanningen mye enklere – vi slapp å bære bøtter med vann, men i enkelte tørkeperioder som vi hadde i fjor, måtte vi til pers allikevel.

Etter hvert som det ble varmere i været og det begynte å krible i fingrene etter å ta fatt, sådde vi innendørs. Prosjektgruppa sådde blomkarse-, ringblomst- og tagetesfrø.

  • 1/1

Arbeidet med parsellhagene startet tidlig med innkjøp av ca. 400 poteter som ble satt til groing. De potetene som var beregnet på opptak i potetferien, satte parsellgruppa i jorda i mai. Opptakingen i høstferien ble forøvrig dekket av en TV-kanal. Den 7. juni hadde vi tilbud til alle barn om å sette hver sin egen potet. I alt 117 barn deltok. Hver potet ble merket med eierens navn slik at barna kunne følge med utviklingen av sin egen potet hele sommeren igjennom. Første søndag i høstferien ble fastsatt til opptak. Over halvparten av barna møtte opp den dagen. Spenningen og gleden over å kunne høste sin egen lille potetavling var overveldende. Parsellgruppa gleder seg til gjentakelse sommeren 2019!!! Så var det på tide å planlegge sommerens aktiviteter. Forberedelser for innkjøp av sommer planter på Drivstua gartneri og tur til Frosta ble planlagt. I år som tidligere år fikk vi fikk vi 130 gratis urter fra Viken gartneri som vi solgte på museets åpne dag. I år fikk vi inn kr. 2840 på dette salget. Vi er svært takknemlig for det gode samarbeidet med Viken gartneri og den hyggelige mottagelsen vi får der hvert år.

 Vi måtte også i år en tur innom klosterruinene på Tautra, og vi besøkte klosteret der.

  • 1/1

I resten av museets store parsell ble det satset på nesten de samme vekstene som tidligere år, dvs. tradisjonelle grønnsaksvekster og sommerblomster som er blitt dyrket i Trøndelag opp gjennom tidene. De fleste frøplantene ble sådd på friland, og det gikk greit. Tross langvarig tørke, ble det fin og frodig hage som museet kan være bekjent av. I år var det spesielt solsikkene og gresskarplantene som overgikk forventningene. Parsellgruppa fikk mange positive og hyggelige tilbakemeldinger fra besøkende og ansatte, noe som varmet og opplevdes som en god påskjønnelse for den store og tidkrevende innsatsen gruppa har lagt ned i parsellene.

6.-7. juni ble det vårdugnad. Som ellers om årene ble de påmeldte medlemmer i Hagegruppa delt inn i grupper; bed-, krukke-, apotek- og parsellgruppe. I år som i fjor satte vi ut krukkene der de skulle være, så de ansvarlige for krukkebeplantningen bare kunne ta med seg blomster og jord. Urtene fra Viken ble satt ut på forhånd, likeledes blomkarseplantene, ringblomstene samt tagetesene. De sorte stokkrosene om kom opp i fjor i en av bedene, ble flyttet opp mot gjerdet. Det var ikke helt vellykket. Men erfaringer fra hjemmefronten sier at de kommer igjen neste år. Da dugnaden vel var over, var vi godt fornøyd med innsatsen, og vi fikk gjort alt som var planlagt. Det ble servert deilig lunsj i Borgstua begge dagene.

Tidligere år hadde vi agapanthus lilje foran Bleken mosaikken. I år bestemte vi oss for å plante hortensia i krukkene der, kjøpt hos Mester Grønn på Lade. Etter hvert ble disse byttet ut med lavendelplanter. Disse tåler værforholdene vi har her i Trøndelag bedre og dessuten elsker insekter som bier og humler disse plantene. Vi plantet også Lavendel i krukkene foran Café Erichsen.

I år bestemte vi oss for å prøve hortensia også i krukkene ved fontenen, kjøpt på Drivstua Gartneri. Men det ble en mislykket affære. For det første tålte de ikke tørke, og så ble det for mye regn. Jeg klaget min nød til Drivstua, og gartneren der sa rett ut at hvis de står utsatt for vær og vind, går det skeis. Vi fikk nye uten å betale for dem. Det fikk vi dessverre ikke hos Mester Grønn på Lade, og da takket vi nei til den forbindelsen.

De plantene vi fikk fra Botanisk hage på Ringve, klarte vinteren fint. Såpeurten skrantet noe, men med godsnakk og godt stell kom den seg óg.

Vaktliste ble etter hvert utarbeidet for Hagegruppas medlemmer. De hadde på forhånd ført opp tider de kunne tenke seg å ha ansvar for vanning, luking og annet forefallende arbeid i Apotekhagen - samt øvrige beplantninger i urner/potter på Muséet.

17.06. Sommer på muséet med presentasjon av sommerens program. Vi rigget oss til med bod på Nytorget og gjorde oss klare for salg av urter og en plante prat. Så å si alle plantene ble solgt ut, og ekstra hyggelig var det at de egenproduserte plantene våre var så populære. Dette må vi prøve å følge opp ved neste korsvei.

  • 1/1

I løpet av sommeren har vi hatt mange interesserte besøkende i Apotekhagen. De spør om alt mulig. Det er moro å fortelle historier som sagn, overtro og trolldom vedrørende urtene.
Så med ett etter en veldig fin ettersommer og høst var det hele over, og 02.10. var det tid for høstdugnad. Også dette ble en velorganisert dag. Apotekhagen og bedene/parsellene rundt om ble ryddet, krukkene ble kjørt til bakgården i Schjølberggården hvor de ble tømt direkte i traktorskuffa og spylt rene. De plantene som kunne overleve vinteren, ble satt i jorda. Lin- plantene ble skåret ned og hengt opp til tørk, likeledes blomstene av blodtopp. De vil bli fine buketter til utlodning under det tradisjonelle julemarkedet. Tradisjonen tro ble det servert en god lunsj på Borgstua.

  • 1/1

     Her er humlen foreviget på pipeløken

Første helg i advent lørdag 1.desember og søndag 2. desember hadde Hagegruppa også i år ansvaret for julebasaren på Skogheim. Elin og Marit hadde hovedansvaret, og mange av hagegruppas medlemmer hjalp til begge dagene. Her var det salg av årer og lodd, og god kaffeservering. Inntektene ble i år kr. 27.623.

Apotekhagen begynner nå å presentere seg bra! Venneforeningens frivillige og andre medlemmer er godt fornøyd med utført arbeid. Vi er ubeskjedne nok til å si: Vi har skapt et unikt tilskudd til museet!!

Vi må heller ikke glemme det store arbeidet vi har lagt ned i Parken med dammen. Det er det stort sett Gunnar Tørud og Landskapspleiegruppa som har stått for. Medlemmer i Hagegruppa har trått til ved ugressluking.

Til slutt takk til Svein Ove Hojem og hans team for godt samarbeid, til Landskapspleiegruppa som velvillig har stått på for oss og til omviserne som vannet ved behov.

Og sist men ikke minst stor takk til alle medlemmer i Hagegruppa – uten dere har ikke dette vært mulig. Takk for innsatsen!

I løpet av året har det blitt 1755,5 time.

Trondheim, 23.01.2019
Elin Kirksæther, Marit Herrem, Gunnar Tørud, Gina Amundsen

  • 1/1
Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1