Colonial- og fedevareforretning – Stenbrogården

Velkommen innom vår Colonial- og fedevareforretning! Her vil du enten møte Butikkjomfrua Borghild eller forretningseier Gunnar Diskenspringer. Begge er trivelige forhandlere med en god vits eller et drops på lur til gode kunder.

 • TF.077.JPG


Colonial- og fedevareforretningen viser en spesialforretning for kolonialvarer som gryn- og melvarer, kaffe, te, krydder, kakao, hermetikk, sirup, sukker og salt. Fedevarer er ost og smør. På museet selges først og fremst gammeldagse drops, karameller, urtesmør, saft og marmelade i butikken.

I Trondheim fantes det 50 slike forretninger i 1883. I 1920 var antallet steget til 200. Denne typen utsalg kom som et resultat av økt frihandel på siste halvdel av 1800-tallet, som igjen førte til et mer spesialisert vareutvalg. Det vokste fram et skille mellom grossister og detaljister.

Det fantes egne melkeutsalg som solgte melk og fløte i kundens medbrakte spann.
I colonial- og fedevareforretningen finnes også handelsmannens kontor som inneholder møbler og utstyr fra firmaet R. Kjeldsberg.

Stenbrogården er en ruvende bygning med en fasade som er typisk for det velstående borgerskapet i tiden før 1850. Den første eieren var bedemann Peder Bierck – en bedemann var en offentlig godkjent «selskapsarrangør». Neste eier, proste-enken Elisabeth Garmann, gjorde også store forandringer – til huset så ut som i dag. Det har stor etasjehøyde i begge etasjer og bratt tak, bygd for steintak, forskjellig fra den gamle torvtak-vinkelen som ellers er vanlig i byavdelingen. Huset har navn etter Ole Olsen Stenbro, steinarbeider og murer, bl. a. ved Nidarosdomen. Han kjøpte huset i 1871. I 1875 bodde det 30 mennesker i huset, overbefolket av personer med lavere sosial status. Dette var et rent bolighus, inntil det til slutt ble ominnredet til kontorer. Svært lite er bevart av originale interiører i huset.

Bygård, bygd mellom 1801 og 1804. Sto i Erling Skakkes gate 15, Trondheim. Gjenreist på Sverresborg 1993.

Colonialen er åpen hele sommersesongen, samt i helgene året gjennom.


 • P6180046.JPG
  1/4
 • 6010276.JPG
  2/4
 • DSCF0042.JPG
  3/4
 • P1010253.JPG
  4/4