Colonial- og fedevareforretningen viser en spesialforretning for kolonialvarer som gryn- og melvarer, kaffe, te, krydder, kakao, hermetikk, sirup, sukker og salt. Fedevarer er ost og smør. I dag selges det først og fremst sjokolade, gammeldagse drops og karameller.
I Trondheim fantes det 50 slike forretninger i 1883. I 1920 var antallet steget til 200. Denne typen utsalg kom som et resultat av økt frihandel på siste halvdel av 1800-tallet, som igjen førte til et mer spesialisert vareutvalg. Det vokste fram et skille mellom grossister og detaljister.
Det fantes egne melkeutsalg som solgte melk og fløte i kundens medbrakte spann.
I colonial- og fedevareforretningen finnes også handelsmannens kontor som inneholder møbler og utstyr fra firmaet R. Kjeldsberg.
Stenbrogården er en ruvende bygning med en fasade som er typisk for det velstående borgerskapet i tiden før 1850. Den første eieren var bedemann Peder Bierck – en bedemann var en offentlig godkjent «selskapsarrangør». Neste eier, proste-enken Elisabeth Garmann, gjorde også store forandringer – til huset så ut som i dag. Det har stor etasjehøyde i begge etasjer og bratt tak, bygd for steintak, forskjellig fra den gamle torvtak-vinkelen som ellers er vanlig i byavdelingen. Huset har navn etter Ole Olsen Stenbro, steinarbeider og murer, bl. a. ved Nidarosdomen. Han kjøpte huset i 1871. I 1875 bodde det 30 mennesker i huset, overbefolket av personer med lavere sosial status. Dette var et rent bolighus, inntil det til slutt ble ominnredet til kontorer. Svært lite er bevart av originale interiører i huset.
Bygård, bygd mellom 1801 og 1804. Sto i Erling Skakkes gate 15, Trondheim. Gjenreist på Sverresborg 1993.
Colonialen ligger i museets byavdeling og man må ha inngangsbillett for å besøke den.
Åpent i sommersesong og helg.