Hva har en likkiste fra 1000-tallet, og en regelbok i skotthyll fra 2000-tallet felles? Begge er viktige kilder om livet i Trøndelag, begge inngår i samlingene ved Sverresborg og begge stilles ut i utstillingen «Bevare meg vel».
Museenes magasiner kan for mange fremstå som en mystisk og mørk kjeller fylt med gamle og nedstøvede gjenstander. I utstillingen er magasinene flyttet opp i lyset for å gi publikum innblikk i samlingenes mangfold og bevaringsarbeidet som gjøres bak scenen.
Et museum er en offentlig eller privat institusjon som rommer en systematisk samling av gjenstander og som er tilgjengelig for allmennheten. Samlingene av gjenstander er museets ryggrad. De konkrete tingene menneskene har omgitt seg med er uttrykk for deres tanker og meninger, deres livsbetingelser og teknologi. Gjennom tingene kan vi lettere forstå hvordan menneskene levde og virket, og hvorfor de valgte som de gjorde.
Kulturhistoriske museer samler på gjenstander som forteller om den kulturen de er satt til å forvalte. Innsamling ved slike museer kan være basert på geografi, statlige etater, ulike næringer og spesielle tidsepoker.
Til enhver tid er flere tusen gjenstander fra samlingen utstilt i faste eller temporære utstillinger, i husene i friluftsmuseet eller gjennom levende formidlingsaktiviteter. Utstillingene forteller store og små historier fra livet i Trøndelag og omverdenen, belyser bestemte tema, viser håndverk og teknologisk utvikling.
Samlingsforvaltning er en kjerneaktivitet for museet. Dette omfatter innsamling, bevaring, dokumentasjon, registrering og tilgjengeliggjøring av samlingene.
Sverresborg Trøndelag Folkemuseums innsamlingsplan kategoriserer samlingene under tre hovedpunkter:
-Barn og unge
-Hus og innbo
-Fiske, sjøfart, handel og næringsvirksomhet.
Sverresborg bevarer en rekke spesialsamlinger som inngår i museets hovedsamling. Spesialsamlingene er donert eller deponert fra forretninger, foreninger eller privatpersoner og representerer spesielle tema som helse, skole, idrett eller næringsliv.
Museets inntakskomite vurderer hvert enkelt inntak veldig nøye i forhold til aktualitet og representativitet samt hva som finnes i samlingen fra før slik at inntaket til samlingene holdes på et minimumsnivå. I tillegg til gaver til samlingene mottar museet også bruksgjenstander til bruk i formidlings- og publikumsaktiviteter.
Om du har gjenstander som du kunne tenke deg å donere til museet, ber vi deg lese mer om dette her:
Den fysiske bevaringen av gjenstandene sikres med konservering. Konservering handler om å fryse objektet i tid, å forsinke den naturlige nedbrytingen av materialet gjenstanden er laget av. Hvordan gjenstanden konserveres avhenger av materiale, sammensetning, tilstand, alder og om gjenstanden skal brukes til utstilling eller formidling, eller lagres i magasin.
Forebyggende konservering sikrer gjenstanden tilpasset og riktig oppbevaring, rengjøring, innpakning og klimaregulering for å forsinke nedbrytingen så mye som mulig.
Aktiv konservering kan omfatte rengjøring, reparering og restaurering for å sikre gjenstanden best mulige forhold til bevaring i lang tid.
Konserveringsmetoder utvikles stadig i takt med kunnskap om kjemi og nedbryting. Metoder som ble brukt for 100 år siden har vist seg i noen tilfeller å være skadelig for gjenstanden på lang sikt, og fører til at de må rekonserveres med moderne metoder.