Hopp til hovedinnhold

Tannlegeutstillinga

Opplev hvordan det var å gå til tannlegen før elektrisitet ble tatt i bruk.

Tannlegekontoret på Sverresborg er satt opp slik et tannlegekontor i Trondheim stod rundt århundreskiftet, før elektrisiteten ble tatt i bruk. Trondheim fikk elektrisitet i 1901. Det betydde mye for tannlegeutstyret. 

Bli med inn på venteværelset og assistentens kontor hvor tannlegelukta sitter i veggene. Prøv pedalboret, og se inn i laboratoriumet hvor man lager tannprotester.

Norge fikk sine første tannleger i 1830-40. Den første tannlegen nordenfjells var dansk og het Louis Jahn. Hans sønn Christian Jahn var det første som avla eksamen. Han opparbeidet seg en stor praksis, med ansvar for tennene fra Kristiansund til Finnmark. Behandlingen besto for det meste av tanntrekking og innsetting av proteser. Protesene laget han på sitt kontor i Trondheim. I løpet av sin praksis trakk han ca. 800 000 tenner. ”Museets tannlege” har fått navnet Christian Jahnsen, og det henspeiler på Christian Jahn, som regnes for den først utdannede tannlegen nordenfjells. Noe av utstyret kan ha tilhørt ham, men det meste er sannsynligvis fra tannlege Axel Christophersens praksis.

Tannlegeutstillingen på Sverresborg er innredet i samarbeid med byens tannlegeforening, og åpnet i 1968.