NOUS NOUS

DUODU har opplevd Marokko med sitt blikk. Med inspirasjon fra utallige bilder de har tatt på turene har de skapt strikkede kreasjoner.

  • 1/1

Om utstillingen

Farger, lukter, mønster, arkitektur, fjellformasjoner, - Marokko! En uendelig serie av sanseinntrykk fra en annerledes kultur. Våren 2017 fikk vi oppleve dette eventyret på en såkalt «ulltur», i regi av Dobag tepper. Reiseleder var professor Wilfried Stanzer fra Wien, en internasjonalt anerkjent dokumentarfilmskaper, forsker og teppe-ekspert, som kjenner Marokko bedre enn de fleste.

I en liten landsby, Ammasin, oppe i Atlasfjellene, opplevde vi å reise langt tilbake i tid. Ull ble vasket i bekker, for så å bli kardet og spunnet på små håndteiner. Menn stod for farging av garnet i store kar utendørs. Videre ble garnet brukt til å lage vakre vevnader utført av kvinner, sittende i lotusstilling, med hennafargede hender. Hennafargen skulle bevare ullas «baraka», dvs. velsignelse og gode kraft. Teppene de vever, som opprinnelig var berbernes sengetøy, har vunnet internasjonale designpriser.

Teppene kan også fortelle en kvinnes historie, om sorg og savn, gleder og lykke. Farger og tegn har fast betydning, og på den måten kan kvinnene lese hverandres historie, uten å kunne lese og skrive. Besøket i denne relativt fremmede kulturen ga oss samtidig et møte, og en bevissthet, rundt våre egne tradisjoner når det gjelder materialer, teknikker og mønstre. Hva har vi til felles?

Utstillingen er et resultat av inntrykk fra den fantastiske lille landsbyen, Ammasin, reisen gjennom Atlasfjellene samt opphold i Marrakech og Essaouira.

Utstillingen består også av arbeider av keramikeren/kunsthåndverkeren Anette Lund, samt spesialkomponert musikk av komponist/musiker Anne Lise Heide.
På messaninen vises bilder av fotograf Dag Nystuen.

Utstillingen står på Sverresborg museum til og med 3. mai. 

  • 1/3
  • 2/3
  • 3/3

DUODU

DUODU består av strikkedesignerne/kunsthåndverkerne Anne Grut Sørum og Rita Nylander. De har arbeidet sammen siden 1998 med en felles forankring i strikkeglede, humor og nysgjerrighet. En nysgjerrighet som hele tiden har ledet til eksperimentering med nye teknikker og uttrykk. De befinner seg i skjæringspunktet mellom kunst, kunsthåndverk og design.

DUODU er ikke omskiftelig mote, men tidløs eleganse, ispedd snert og humor. De designer etter mottoet: MORSOM - ENKEL - ELEGANT.

Selv om DUODU ikke er opptatt av mote som sådan, finner vi spor av vår tids trender i arbeidene deres. Inspirasjonen er kompleks og beveger seg ubesværet mellom ulike geografier, tider og tema. De henter like mye fra litteratur, musikk og film, som fra nærmiljøet og hverdagen de omgis av. I denne sammenheng reiser til Marokko. De griper sjelden tak i det åpenbart storslåtte, men i stedet går de tett innpå, gransker strukturer i veggen, lysreflekser i smeltende is eller insekter og dyrs farger og mønstre. Inntrykkene omformes gjennom en lang prosess hvor selve utgangspunktet ikke alltid er lett å nøste seg tilbake til.