Hagegruppa - Gjøren og laden 2017

Under fjorårets høstdugnad 2016 satte vi ned masse løk rundt Apotekhagen og i Parken. Våren 2017 fikk vi lønn for strevet i form av nydelig vårblomstring av pinseliljer i forskjellig form og farge, scilla og andre tidlige vekster i skråningene ved Apotekhagen og Parken. Etter hvert kom også andre buskvekster/roser ikke minst og syriner. Det viste seg etter hvert at noen busker og roser ikke kom igjen, så de fikk vi etter hvert erstattet. I år som i fjor har vi merket at stadig flere turister slapper av og nyter roen og stillheten på Svein Oves plass eller tar i bruk benkene ved fontenen.

Prosjektgruppa har også i 2017 vært Gunnar Tørud, Elin Kirksæther, Marit Herrem, Gina Amundsen og Svein Ove Hojem.  Vi grep fatt på planlegging av årets oppgaver i mars og så gikk det slag i slag. Hagegruppa 2017 har hatt 23 medlemmer som alle etter anledning har deltatt med liv og lyst. Av disse har seks medlemmer hatt ansvar for parsellene.

Årets store arbeidsoppgave har vært utarbeidelse av en brosjyre for Apotekhagen. I 2016 ble Dino Makridis spurt om han ikke kunne ta noen bilder fra Apotekhagen med dette for øye. Marit Herrem og Gina Amundsen begynte på denne oppgaven allerede i november 2016 med å se på bildene Dino hadde tatt, og vi begynte å forberede tekst. Vi diskuterte inngående med Rudolf Børø om utformingen på brosyren. Så litt på hvordan andre hadde grepet dette an og bestemte oss så for å gå vår egen vei, dvs. bildene skulle tale for oss og derfor minst mulig tekst. Vi bestemte oss at brosjyren skulle brettes i fire legg. Det viste seg at vi hadde et hav av bilder å ta av, og det ble vanskelig å velge. Her var vår grafiske formgiver god å ha – vi foreslå bilder, men han mente kanskje vi burde ta et annet og visa versa. Vi arbeidet godt sammen  og resultatet ble meget bra. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger på «Velkommen til APOTEKHAGEN».

En annen oppgave vi måtte ta fatt på, innen sesongåpning var etikettene på skiltene. Mange av dem var blitt skikkelig stygge så de måtte skiftes ut. Gina Amundsen tok på seg dette arbeidet, kontaktet Trondheim Fengsel, Kriminalomsorgen v/Terje Eggan. Ca. 60 nye etiketter måtte byttes ut. Vi måtte også behandle selve skiltpinnene mot rust. Den oppgaven hadde Elin Kirksæther, Marit Herrem og Gina Amundsen.

Etter hvert som det ble varmere i været og det begynte å krible i fingrene etter å ta fatt, sådde vi innendørs. Det var damene i parsellgruppa med Astrid Stensaas i spissen som tok fatt på dette. Prosjektgruppa sådde blomkarse-, ringblomst- og tagetesfrø.

Agapanthusen – vår afrikanske lilje – hadde overvintret meget bra. Vi bestemte oss for at den skulle vi sette ut dugnadsdagen. Det ble gjort, men det dårlige været førte til at den visnet bort. Etter hvert ble nye anskaffet og plantet i øsende regnvær.

Fra Botanisk hage på Ringve fikk vi 3 malurt, hvorav en forsvant, og 6 sikori – 3 ettåringer som forhåpentligvis vil blomstre i år, og 3 som sto i blomst sist sommer. Vi fikk også en såpeurt som ble stor og fin utover sommeren.

21. mai kom dyrene til gårds. Hagegruppa ble spurt om de kunne ta på seg ansvar for servering av kaffe, vafler m.m. Dette tok vi på oss og boller og kaker ble bakt, vaffelrøre med Bjørg Sliper i spissen ble ordnet. Vi holdt til på Sagvollen og solgte kaffe/saft og kaker ved Nesset.

Så var det på tide å planlegge sommerens aktiviteter. Forberedelser for innkjøp av sommerplanter på Drivstua gartneri og tur til Frosta ble planlagt. I år som tidligere år fikk vi 50 ekstra urter for salg fra Viken gartneri på Frosta. Vi måtte også i år en tur innom klosterruinene på Tautra, og vi besøkte klosteret der.

6.-7. juni ble det vårdugnad. Som ellers om årene hadde Gina Amundsen lagt opp en liste og fordelt de påmeldte inn i grupper. I år forsøkte vi noe nytt. Vi satte ut krukkene der de skulle være, så de ansvarlige for krukkebeplantingen bare kunne ta med seg blomster og jord. Urtene fra Viken ble satt ut på forhånd, likeledes blomkarseplantene, ringblomstene samt tagetesene. De sort stokkrosene om kom opp i fjor i en av bedene, ble flyttet opp mot gjerdet. Det var ikke helt vellykket. Men erfaringer fra hjemmefronten sier at de kommer igjen neste år. Da dugnaden vel var over, var vi godt fornøyd med innsatsen, og vi fikk gjort alt som var planlagt.

Vaktliste ble etter hvert utarbeidet for Hagegruppas medlemmene. De hadde på forhånd ført          opp tider de kunne tenke seg ansvar for vanning, luking og annet forefallende arbeid i       Apotekhagen - samt øvrige beplantninger i urner/potter på Muséet.

11.06. Sommer på muséet med presentasjon av sommerens program. Vi rigget oss til med bod på Nytorget og gjorde oss klare for urte salg og en plante prat. Så å si alle plantene ble solgt ut, og ekstra hyggelig var det at de egenproduserte plantene var så populære. Dette må vi prøve å følge opp ved neste korsvei.

 

Damene i boden klare for salg og plante prat

I mars fikk jeg en henvendelse fra Botanisk hage på Ringve om noen hadde utstyr til behandling av lin som de kunne bruke vedr. Åpen dag 18. juni med tema «Fra strå til tråd». Jeg spurte da Muséet v/Arnstein Lund om han kunne hjelpe meg. Det kunne han, og det ble sagt klart ifra om at gjenstandene ikke måtte brukes til demonstrasjon. Det var heller ikke meningen, og jeg var glad for å kunne hjelpe. Gjenstandene ble levert tilbake i like god stand av Vibekke Vange som samtidig benyttet anledningen til å ta en titt på Apotekhagen.

23.06. St. Hans aften. Skogheim leid ut for bryllup. Hvor skal vi være? Det ble selvfølgelig Sagvolden igjen med salg ved Oppdalstunet (Skoremstallen). Det ble klaget på stive priser så vi solgte for halv pris til glede for besøkende i regnværet. Men dette var ingen god løsning, og så vi ønsker oss tilbake til Skogheim neste år.

I løpet av sommeren har vi har hatt mange interesserte besøkende i Apotekhagen. De spør om alt mulig, og jeg personlig syns det er moro å fortelle historier som sagn, overtro og trolldom vedrørende urtene. Synd vi ennå ikke har fått opp et skilt som viser vei. Det håper vi kommer på plass før sommersesongens start i år.

En av de besøkende Marie Volden fra Gammelgården, Haltdalen, har vært i kontakt med Marit Herrem vedr. skiltene våre med spørsmål om hvor vi har fått dem fra. Hun ble orientert om vår forbindelse med Kriminalomsorgen, Trondheim fengsel, og skulle ta kontakt.

Så med ett etter en veldig fin ettersommer og høst var det hele over og 04.10. var det tid for høstdugnad. Også dette ble en velorganisotanisk hage på Ringve fikk vi 3 årerneste år.or besøkende i regnværetert dag. Apotekhagen og bedene rundt om ble ryddet, krukkene ble kjørt til bakgården i Schølberggården hvor de ble tømt dirkete i traktorskuffa og spylt rene. De plantene som kunne overleve vinteren, ble satt i jorda. Lin plantene ble skåret ned og hengt opp til tørk, likeledes blomstene av blodtopp. De vil bli fine buketter til utlodding under det tradisjonelle julemarkedet.

 

Her er humlen foreviget på pipeløken

Som sagt så var det tungt å bære vann bort til den lille hagen ved Nattmannshuset og parsellen vi har der. Så i høst bestilte vi heiltønne fra Tønnegarden, Holmefjord. Tønna er beregnet på å være ute og til å samle regnvann i, og vi ser fram til at dette vil lette vanninga vår betraktelig.

Første søndag i advent hadde hagegruppa som vanlig ansvar for kaféserveringen på Skogheim. Her hadde vi salg av årer og utlodning.

Apotekhagen begynner nå å presentere seg bra! Venneforeningens frivillige og andre medlemmer er godt fornøyd med utført arbeid. Vi er ubeskjedne nok til å si:

 Vi har skap et unikt tilskudd til museet!!

 

Vi må heller ikke glemme det store arbeidet vi har lagt ned i Parken med dammen. Det er det stort sett Gunnar Tørud og Landskapspleiegruppa som har stått for. Medlemmer i hagegruppa har trått til ved ugressluking og setting av løk m.m.


Til slutt takk til Svein Ove Hojem og hans team for godt samarbeid, til Landskappleiegruppa som velvillig har stilt på for oss og til omviserne som vannet ved behov.


Og sist men ikke minst stor takk til alle medlemmer i Hagegruppa – uten dere har ikke dette vært mulig. Takk for innsatsen!

I løpet av året har det blitt 1629,5 time.


Trondheim, 15.01.2018

Elin Kirksæther, Marit Herrem, Gunnar Tørud, Gina Amundsen