Hopp til hovedinnhold

Detlistua

Den flotte inngangsportalen er typisk for Oppdal. Byggeåret står på portalen og over den ene døra inne: «Ole Halvor Søn Detlie fød i Aaret 1751 og fuldferdiged Denne Bygning i Aaret 1817».

Det året var Ole Halvorsen 66 år gammel. Han bygde huset som kårbolig for seg og kona, fordi sønnen skulle ta over gården.

På museet står låna som hovedbygning i tunet, og etter formen kunne den godt ha vært det. Dette er sagt å være en av de tidligste to-etasjes gårdsbygningene i bygda. Den er uvanlig i planløsningen, det er en gang midt gjennom huset, uten kammers, og ei nystue med inntrukket bakvegg.

Ole Halvorsen har tydeligvis slått stort på da han skulle ha seg en ny kårstue. Han snekret selv innredningen i nystua, med leide bygdas beste kunstnere til å male dekorasjoner i huset.

Utenpå veggen henger en brannhake, selve jernhaken er forsvunnet, men stanga er på plass ennå. Denne haken skulle brukes til å kontrollere og rive brennende bygninger, om det skulle bli brann på gården.

Disney World i Florida laget i 2016 en kopi av Detlistua, da de skulle lage et univers rundt filmen "Frost". Så nå står kopien av Detlistua i Disney World, og er sommerhuset til Frost-karakterene Elsa og Anna.

Stuelån fra 1817. Sto på Detlig, Oppdal, Sør-Trøndelag. Gjenreist på Sverresborg 1924.