Hopp til hovedinnhold

Adolf Øiens leilighet

Adolf Ferdinand Øien (1849 - 1918) var en fascinerende personlighet. Han var sønn av en brennevinshandler og arbeidet seg opp til å bli den største industrimannen i Trondheim samt byens rikeste mann.

Adolf var gift med Karen Emilie Øien, og sammen eide de en leilighet i Prinsens gate 4 B og Sandgata 7, samt den vakre gården Midtsand i Malvik og By gård i Steinkjer. Leiligheten på Sverresborg inneholder møbler hentet fra disse fire stedene. Dette er en herskapsleilighet hvor til dels meget velstående apotekere har hatt sine hjem. Leiligheten har tolv værelser.
Leiligheten ble åpnet på Sverresborg 19. november 2018.
Prosjektet ble muliggjort med en sjenerøs økonomisk gave på 3,5 millioner kroner fra Stiftelsen Karen og Adolf Øiens Aldershjem.

Prosjektet er et av landets største i sitt slag. I størrelse kan det sammenlignes med gjenskapingen av Henrik Ibsens leilighet i Drammensveien i Oslo.

Stiftelsen Karen og Adolf Øiens Aldershjem var eier av løsøret etter ekteparet Øien. Det var parets tanke at møblene deres skulle være grunnstammen i inventaret på aldershjemmet som skulle reises på Midtsand.
Etter at hovedbygningen på Midtsand ble revet, var Biljardstabburet lager for møbler og løsøre. Tiden hadde imidlertid gått fra et tradisjonelt aldershjem, og det var derfor ikke lenger behov for møblene til det tiltenkte formålet. Styret i Stiftelsen Karen og Adolf Øiens Aldershjem besluttet derfor å gi møblene og det øvrige inventaret til Sverresborg Trøndelag folkemuseum.

Gaven ble tatt imot med stor glede og det ble besluttet å benytte andre etasje i Løveapoteket som utstillingslokale for Adolf Øiens møbler og gjenstander. Leiligheten er stor, på ca. 300 m2 golvflate. Og her har det vært mulig å innrede en ordentlig herskapsleilighet fra år 1900. Foruten å stille ut møbler og gjenstander er hensikten med utstillingen å synliggjøre gründerperiodens historie.
Museet får dermed anledning til å vise innredning fra en periode som hittil har fått lite oppmerksomhet.

Tekst er hentet fra Adolf Øiens biografi, skrevet av Terje Bratberg. Biografien er til salgs i museets butikk.

Museum24:Portal - 2024.05.28
Grunnstilsett-versjon: 1