St. Hans-helg på Sverresborg

I 2017 utvider museet Sankthansmarkeringen til en hel helg! Her kan dere oppleve mange glemte sider ved det som fram til på siste halvdel av 1800-tallet var årets store folkefest.

  • St._Hans.jpg

St. Hans er i kristendommen feiring av døperen Johannes’ fødselsdag. Imidlertid feiret man i den førkristne tradisjonen midtsommer på samme tid. St. Hans feiringen på Sverresborg har lange tradisjoner, og i år inviterer vi til en tredagers St. Hansfestival på Sverresborg der gamle tradisjoner vekkes til live. Programmet passer for både store og små!

Fredag 23. juni: 

På selve St. Hansaften ønsker vi velkommen til et tradisjonelt trøndersk bondebryllup, der du er invitert som gjest! Vielsen foregår på kirkebakken ved Lokirken. Etter seremonien tar vi del i brudefølget med dans og musikk til Oppdalstunet der bryllupsfesten finner sted. Vikastua er pyntet til fest og det blir salg av rømmegrøt og spekemat, kaffe og vafler. Barna kan binde sin egen blomsterkrans og delta i tradisjonelle trønderske leker, og de voksne kan ta en svingom på tunet om de vil! St.Hans bål og mulighet for grilling finner sted etter bryllupsfesten.
 
For de som ønsker å slappe av i mer urbant miljø er også byavdelingen åpen og pyntet til fest. Her kan du nyte atmosfæren på torget med uteservering på Café Erichsen som er gjenskapt på museet. Museets byutstillinger er også åpne, og vår egen keramikker og hattemaker er på plass for å vise fram tradisjonelt håndverk og produkter.

Åpningstid St. Hans-arrangement fredag: Kl 15.00-20.00.

Se hele dagsprogrammet her:

  • bukkene_bruse.jpg

Lørdag 24. juni:

Lørdag skal vi dykke ned i den førkristne tradisjonen rundt St. Hans. Feiringen var nemlig også forbundet med hekseri og trolldom, og flere steder var det vanlig å brenne St. Hansheksa på bålet. Hekser og troll hører i dag til i eventyr og sagn, og på Sverresborg denne lørdagen treffer du eventyrfigurer fra norske eventyr. Både Reveenka, Bukkene bruse, St. Hansheksa og alle småheksene hennes treffer du i det vi har kalt «mystisk lørdag» på Sverresborg.

Åpningstider lørdag: Kl 10.00-17.00.

Se dagsprogrammet time for time her:

 
Søndag 25. juni: 

Vi avslutter årets St. Hans-festival med «Slåttadag». Da inviterer Motorkameratene til tradisjonell slått og hersing. Hils på dyra på gården og prøv deg på tradisjonelt håndverk. Gråtass kommer selvfølgelig også denne dagen, og du får en gratis kjøretur med ham rundt om på museet. Det er også mulig å ta turen i byavdelingen med museets konservator Terje Bratberg. Han inviterer til byvandring på museet der St. Hans-tradisjoner står i sentrum. 

Åpningstider søndag: Kl 10.00-17.00.

Se dagsprogrammet time for time her:

  • DSC0765.JPG

Vi ser fram til en opplevelsesrik St. Hans-helg! Velkommen skal du være!


Priser:

Dagspriser:
Voksen: 175,-
Barn: 75,-
Honnør/student: 125,-
Familie (2 voksne og 3 barn): 425,-


Festivalpass (3 dager): 
Voksen: 250,-
Barn: 100,-
Honnør/student: 175,-
Familie: 600,-

Billetter kan forhåndskjøpes i museets resepsjon, eller på www.ticketmaster.no

Museets venneforening får 10 % rabatt på arrangementsprisene. Gratisbilletter eller TOBB-rabatt gjelder ikke på dette arrangementet.