På trønderski

Se hvordan ski har vært brukt gjennom historien, og beundre premiesamlingene til de store, norske skiheltene.

  • DSCF0343.JPG


To nordmenn har vunnet OL-gull på norsk jord i nasjonalsporten skihopping: Espen Bredesen på Lillehammer i 1994 og Arnfinn Bergmann i Oslo i 1952.

Begge mesterne har deler av sine premiesamlinger utstilt i folkemuseets skiutstilling, «På trønderski». Det samme har de fleste av de største skinavnene Trøndelag har fostret de siste hundre årene.

Skimuseet rommer også et eksklusivt utvalg av utstyr som har vært med på å bringe trønderske helter til topps. Tommy Ingebrigtsens gullski fra Thunder Bay i 1995 er ett av mange klenodier.

Videre viser utstillingen hvordan ski har vært brukt gjennom hundreårene, som framkomstmiddel for å komme seg til arbeid i skogen og gruva, eller for sørsamene til reinbeiteområdene. Jordmora måtte spenne på seg ski når hun skulle på hjemmefødsler, og folk brukte ski for å komme til skole og kirke. Etterhvert ble ski brukt til fritidsformål, til søndagens skitur eller påsketuren, og da ble også egne skiklær etterhvert et nytt fenomen. Allerede på 1700-tallet var Gerhard Schøning med og la det ideologiske grunnlaget for bruk av ski som en del av den nasjonale fritidskulturen.

Basisen for utstillinga er museets rikholdige samling av ski og skiutstyr. Innsamlingsarbeidet startet allerede i 1884, med stiftelsen av Trondhjems Skiklub. Samlinga er i dag den nest største i Norge, den største nord for Dovre, og gir et godt innblikk i den rivende tekniske utviklinga som fant sted i løpet av 1900-tallet.

Dagens utstilling i Løveapoteket ble åpnet i 1997, i forbindelse med at Trondheim og Granåsen var vertskap for VM på ski, nordiske grener.